Ton Huijsman – Toonkunstenaar

Ton Huijsman – Toonkunstenaar
Ton Huijsman
Ton Huijsman – Toonkunstenaar
Ton Huijsman
Met zijn gitaar zorgt Ton voor een unieke muzikale belevenis voor de bewoners van zorginstellingen die leiden aan de ziekte van Alzheimer en andere aan dementie gerelateerde aandoeningen. Hij presenteert een afwisselend programma met oude schoolliedjes, volksliedjes, zeemansliedjes, evergreens, populaire Nederlandse en Engelse liedjes. Zijn werkwijze prikkelt de bewoners om met hem mee te doen en hen zo uit hun isolement haalt.
06 – 144 379 32
, ,
, ,

Toen zijn vader in het begin van de jaren ’80 getroffen werd door de ziekte van Alzheimer werd Ton voor het eerst geconfronteerd met het bestaan van deze hersenstoornis. Sindsdien heeft hij boeken gelezen, lezingen bezocht en gesprekken gevoerd met hulpverleners en neuro-wetenschappers over dit onderwerp. Naar aanleiding van zijn hierdoor opgedane inzichten, ervaring en kennis besloot hij programma’s samen te stellen die gericht zijn op mensen die Alzheimer of aan andere vormen van dementie lijden.

De programma’s van de optredens zijn heel divers en worden ter plaatse aangepast aan de plaats, de situatie en in wisselwerking met de bewoners.

Zo kan een optreden beginnen met een kort gitaarconcert waarna Ton, in samenspraak met het publiek, liedjes zingt uit zijn eigen jeugd en die van de bewoners. Daarbij begeleidt hij zichzelf en het meezingende publiek op zijn gitaar. In een andere situatie kan een programma beginnen met het luisteren naar een mooi muziekstuk op een CD. Het vervolg is dan vaak, na een kort gesprek met de bewoners, dat er gezongen en gespeeld gaat worden. Ook kan er spontaan een muziekquiz ontstaan.

De rode draad door een programma is vaak een verhaal. Dit kunnen anekdotes zijn uit het eigen leven van Ton, waarbij hij schakelt tussen oude schoolliedjes, evergreens en populaire Nederlandse en Engelse liedjes uit de jaren ’50, ’60 en ’70 uit de vorige eeuw. Een programma met liedjes kan ook ontstaan op basis van herinneringen van bewoners. Zij vormen dan zelf het verhaal.

Naast zijn gitaar neemt Ton verschillende percussie instrumenten mee waarmee de bewoners met de liedjes mee kunnen spelen. Door zijn enthousiasme en betrokkenheid betrekt hij het publiek bij zijn optreden.

Ton is klassiek gitarist en trad op in Nederland, Duitsland, Engeland, Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje, Italië, Israël, Jordanië en Indonesië. Naast een solo carrière speelde hij in talrijke ensembles en orkesten. Daarnaast is hij muziekdocent aan verschillende muziekscholen en basisscholen in Zuid-Holland.

  • Ton Huijsman – Toonkunstenaar

Stuur boodschap naar geregistreerde

Ton Huijsman – Toonkunstenaar